Sign In

Rakennusterveysasiantuntija on oikea ammattilainen rakennusten homeongelmien selvittämiseen

16.12.2014

​​​​​​​​​​

Rakennusterveysasiantuntija on koulutettu ja VTT:n sertifioima rakennusten kunnon ja terveellisyyden moniosaaja. 

Rakennusterveysasiantuntijat löydät VTT:n sertifikaattien hakukoneesta VTT-todistus.fi.


​”Hän on apuna, kun selvitetään asuntojen ja julkisten rakennusten (koulujen, päiväkotien, sairaaloiden, liiketilojen) erilaisia kosteus- ja homevaurioita sekä sisäilmasta johtuvia haittoja esim. terveysongelmia. 

Rakennusterveysasiantuntijat tekevät myös rakennusten kuntotutkimuksia esim. asuntokauppojen yhteydessä.” kertoo VTT Expert Services Oy:n henkilösertifioinnin tuotepäällikkö Lina Markelin-Rantala.

Rakennusterveysasiantuntija on kuntotutkijaa monipuolisempi osaaja

Rakennusterveysasiantuntija osaa arvioida rakennuksesta löytyvien vaurioiden tai virheiden vaikutuksen rakennuksen sisäilmaan, joka saattaa johtaa terveydellisiin haittoihin.

Hänellä on pohjakoulutuksena esim. insinöörin tai rakennusarkkitehdin tutkinto ja lisäkoulutuksena opintoja sisäympäristöstä, rakennusterveydestä, rakennusfysiikasta, korjausrakentamisesta ja IV-tekniikasta.

”Kuntotutkija tutkii usein rakenteita niiden yleisen kunnon ja kantavuuden näkökulmasta. Laajan osaamisen ansiosta rakennusterveysasiantuntija yhdistää näihin näkökulmiin vielä mahdolliset vauriot, sisäilman ja terveyshaitat. Hän tarkastelee esim. kuntotutkimuksen kohdalla rakennusta kokonaisvaltaisesti terveyteen kriittisesti liittyvän sisäilman kannalta.” Markelin-Rantala jatkaa.

VTT-sertifikaatista tunnistat luotettavan osaajan

Rakennusterveysasiantuntijan nimikettä voivat käyttää vain VTT:n sertifioimat ammattilaiset.

Sertifikaatti takaa, että asiantuntijalla on tarvittava pohjakoulutus. Hän on saanut monipuolisen jatkokoulutuksen ja hänellä on alalta työkokemusta. Sertifikaatti kertoo myös, että ammattilainen ylläpitää ammattitaitoaan toimimalla alalla ja raportoimalla tehdyistä töistä sekä käymällä täydennyskoulutuksessa.

Työkokemusta pitää olla vähintään kolme vuotta kosteus- ja homevaurioituneiden tai muutoin sisäilmaongelmaisten rakennusten tutkimisesta; korjaussuunnittelusta, työnjohdosta tai valvonnasta korjaustyömaalla tai asiantuntija- ja ohjaustoiminnasta talonrakennus- ja ympäristöterveysalalla.

Lisää tietoa rakennusterveysasiantuntijoiden henkilösertifioinnista.

Rakennusterveysasiantuntijoiden osaamista tarvitaan sekä korjaus- että uudisrakentamisessa

”Suomessa on pitkään puhuttu rakentamisen yhteydessä ns. homeongelmasta ja rakennuskannan haasteellisesta tilasta. Asuntokannan vanhetessa tarvitaan yhä enemmän rakennusterveysasiantuntijoiden tietämystä asuntojen kunnon ja sisäilmaongelmien selvittämisessä sekä korjaustarpeen määrittämisessä.”

”Myös uudemmassa rakennuskannassa asiantuntijoiden käytön tarve on jatkuvaa esim. kun selvitetään erilaisia rakentamisen terveellisyyteen ja asumisviihtyvyyteen haitallisesti vaikuttavia syitä (sisäilma, kosteusvaurio- ja homevaurioepäilyt).”

Rakennusterveysasiantuntijan löydät VTT-todis​tus.fi -hakupalvelusta


Löydät tiedot henkilösertifioiduista rakennusterveysasiantuntijoista VTT:n sertifikaattien hakukoneesta www.vtt-todistus.fi.

Rakennusterveysasiantuntijaa voi hakea esim. halutun asuinpaikkakunnan mukaan. VTT-henkilösertifioituja rakennusterveysasiantuntijoita on tällä hetkellä Suomessa n. 100. 
Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00