Sign In

Tärinätestaus varmistaa, että laite toimii kovissakin olosuhteissa

13.12.2017

​​

Astumme ovesta sisään testauslaboratorioon, jossa on korvia huumaava meteli. Olemme Espoon Otaniemessä VTT Expert Servicesin tärinätestaustiloissa. Tällä kertaa Suomen suurimmalla tärinätestauslaitteella on menossa ison taajuusmuuntimen testaus, jossa mitataan tuotteen resonanssitaajuudet eli haetaan taajuutta, jolla tuote ns. "alkaa soimaan". Testaus on osa tuotteen hyväksyntätestausta laivaolosuhteisiin.

​​Tärinätestauksessa luodaan fyysistä rasitusta

Tärinätestauksella varmistetaan laitteen mekaanista ja toiminnallista kestävyyttä sen oikeissa käyttöolosuhteissa esimerkiksi laivassa, teollisuushallissa tai jopa raketissa matkalla avaruuteen. Testauksessa laitetta tai sen osaa liikutetaan edestakaisin kolmessa eri suunnassa. Fyysistä rasitusta luodaan oikeita olosuhteita simuloivilla testiohjelmilla muuntelemalla taajuutta ja liikkeen voimakkuutta, joko loppuasiakkaan toiveiden tai testistandardin mukaisesti. 

Testausta varten suunnitellaan testikehikko ja kiinnitykset, joilla laite kehikkoon kiinnitetään. "Varmistamme, että testikehikko on käytetyn testausstandardin mukainen, eikä aiheuta häiriöitä testaustilanteessa. Tarpeen mukaan kehikon suunnittelussa käytetään simulointia. Lisäksi voimme antaa tukea tuotekehitystä askarruttavien ongelmien ratkaisussa sekä auttaa muissa olosuhdetestaukseen liittyvissä haasteissa." kertoo VTT Expert Services Oy:n tuotepäällikkö Jami Heinonen.

"Pääsääntöisesti testaamme sähköllä toimivia laitekokonaisuuksia tai pienimmillään yksittäisiä komponentteja. Testattavana on ollut taajuusmuuntajia, avaruusteknologiaa esimerkiksi Aalto-1 -satelliitti, röntgenlaitteita, alkoholipullojen ja lääketeollisuuden pakkauksia, koneellisia ilmanvaihtolaitteita, matkapuhelimia ja tabletteja, ydinvoimaloiden kriittisiä laitteita sekä erilaisia aseteollisuuden laitteita."

"Meillä on käytössä mm. S​uomen suurin tärinätestauslaite, jolla voimme testata kokonaisuuksia jopa 4000 kg asti. Sen ​ 50 000 kilon kokonaismassa varmistaa, että täristämme oikeasti testattavia laitteita eikä päinvastoin."

Testaus myös tuotekehitysvaiheessa kannattaa

​Usein tärinätestaukseen tullaan, kun myyntivalmiille laitteelle tarvitaan hyväksyntä. "Varmistamme silloin, että testaus tehdään tarvittavien standardien mukaan, jotta asiakas voi osoittaa tarvitsemallaan tavalla laitteensa vaatimuksenmukaisuuden ja toimivuuden. Teemme testauksen myös akkreditoituna testauslaboratoriona (T001)."

Kilpailun kiristyessä myös tuotekehitysaika ja suunnittelukierrokset ovat kustannuspaineessa. Aikaisessa vaiheessa suoritettu testaus ja testin aikana tehdyt löydökset auttavat tuotevirheiden havaitsemisessa riittävän aikaisessa vaiheessa, jolloin muutoksia on kustannustehokkaampaa tehdä.  Silloin myös tuotteen tie markkinoille nopeutuu.​

Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00