Sign In

Pääosa rakennustuotteiden tyyppihyväksyntäasetuksista päättyy 31.12.2017 - Miten käy tyyppihyväksynnöille?

3.10.2017

​​​​​​​

​​Vuodenvaihteessa kumoutuvat rakennustuotteita koskevat tyyppihyväksyntäasetukset, jotka on annettu aiemman maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) nojalla. Taustalla on vuoden vaihteeseen ajoittuva rakentamismääräysten uudistus. Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan uusia tyyppihyväksyntäasetuksia, joista kuitenkaan kaikkia ei ehditä uusia vuoden loppuun mennessä.

Rakennusvalvontaviranomainen arvioi tyyppihyväksynnän riittävyyden

Ennen 1.1.2018 myönnetyt tyyppihyväksynnät ovat vuonna 2018 ​voimassa kuten tähänkin asti.

​Rakennusvalvontaviranomainen voi arvioida tapauskohtaisesti annettujen tyyppihyväksyntäpäätöksien riittävyyden uusien olennaisten teknisten vaatimuksien osalta. Oletettavasti ennen vuodenvaihdetta myönnetyt tyyppihyväksynnät soveltuvat kelpoisuuden osoittamiseen myös vuodenvaihteen jälkeen, koska asetusluonnosten perusteella vaatimustasot eivät näytä merkittävästi muuttuvan.


Rakennusvalvonta voi erikseen pyytää varmentamaan ja osoittamaan tuotteen kelpoisuuden. Kyseessä on silloin rakennuspaikkakohtainen varmentaminen. Tällaisessa tapauksessa rakennustuotteen kelpoisuuden voi osoittaa esimerkiksi VTT-tuotesertifikaatilla. ​

Mitä tehdä, jos tuotteeni tyyppihyväksyntä on päättymässä?

Ennen vuodenvaihdetta tyyppihyväksynnät myönnetään voimassa olevien asetusten mukaisesti normaaliin tapaan. Jos siis tuotteesi tyyppihyväksyntä on päättymässä 2018, voit uusia sen jo nyt vuoden 2017 puolella, jolloin hyväksyntä on voimassa viisi vuotta.

Jos huomaat vuonna 2018 olevasi tilanteessa, jossa tuotteesi tyyppihyväksynnän voimassaolo päättyy tai olet saattamassa markkinoille uusia tuotteita eikä uutta asetusta vielä ole, voit hakea VTT:n tyyppihyväksyntätodistusta.Siinä arviointiperusteena käytetään kumoutunutta tyyppihyväksyntäasetusta. Todistus on voimassa enintään kaksi vuotta ja sitä voi käyttää tyyppihyväksynnän tavoin.

Pitääkö tyyppihyväksyntä hakea uudestaan, kun uusi asetus tulee voimaan?

Jos uusi tyyppihyväksyntäasetus vastaa vaatimuksiltaan vanhaa, ei uutta tyyppihyväksyntää tarvitse hakea ennen kuin tyyppihyväksynnän voimassaolo päättyy. Jos kuitenkin haluat varmistaa, että et joudu esittämään lisäselvityksiä, tyyppihyväksyntä kannattaa päivittää vastaamaan uutta asetusta.

​Uudet tyyppihyväksyntäasetukset tulevat voimaan vähitellen

Uusien tyyppihyväksyntäasetusten voimaan tulon Ympäristöministeriön ilmoittama alustava aikataulu:

Vuoden 2017 lopussa
PEX-putket ja joustavat kytkentäputket. 

Kesällä 2018
PEX-putkien liittimet, monikerrosputket ja niiden liittimet, kupariputkien puristus- ja puserrusliittimet, messinkiset ja kuparisset putkiyhtyeet, kupariputket, sulkuventtiilit ja yksisuuntaventtiilit.

Syksyllä 2018
PE-putkista ja niiden liittimistä, lattiakaivoista, vesikalusteista, vesilukoista, ruostumattomista teräsputkista ja niiden liittimistä juomavesikäyttöön sekä täytetyistä polypropeenista (PP-MD) valmistetuista viemäriputket ja putkiyhteistä. 

Muiden tuoteryhmien osalta tyyppihyväksyntäasetusten valmistelua ei ole vielä aloitettu. Jo aiemmin kumoutuneiden tyyppihyväksyntäasetusten (betoni-teräsliittolaatat, betoni-teräsliittopalkit, puu-betoniliittolaatat sekä rakennuslevyt) tilalle ei ole tulossa uusia asetuksia.

Mikäli tyyppihyväksyntä ei ole mahdollista, tuoteryhmien soveltuvuuden osoittaminen onnistuu esimerkiksi VTT-tyyppihyväksyntätodistuksella tai VTT-tuotesertifikaatilla.

Lue lisää

Lue lisää Ympäristöministeriön uutisesta: Uutta tietoa rakennustuotteiden tyyppihyväksynnöistä - mitä ottaa huomioon, kun pääosa tyyppihyväksyntäasetuksista ei ole voimassa 1.1.2018 alkaen.​

Lue tästä ​lisää tai hae rakenn​ustuotteiden tyyppihyväksyntää.

Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00