Sign In

​Venetarkastajan matkassa - Tarkastettavana Bella-Veneen uutuusmalli Aquador 35aq

4.4.2017

Tarkastettavana Bella-Veneen uutuusmalli Aquador 35aq

​​​​

​Maaliskuisena aamuna aurinko paistaa ja meri on tyyni. Vaikka veneet ovat vielä talviteloilla, seisoo laiturissa Bella-Veneet Oy:n uutuusvenemalli Aquador 35aq. Vene on tullut Espooseen VTT Expert Servicesin venetarkastajan Sampsa Kärnän arvioitavaksi. Tarkastus on osa venemallin CE-sertifiointia. 

"Olemme suunnitelleet ja toteuttaneet tätä Aquador venemallia 1,5 vuotta ja se lanseerattiin tammikuussa 2017 Boot Dysseldorf -tapahtumassa. Kysymyksessä on 35 jalan (10,2 m) lujitemuovinen moottorivene, jonka maksiminopeus on 37 solmua. Venemallin on suunnitellut norjalainen Espen Thorupp" kertoo Bella-Veneet Oy.n tuotekehitysinsinööri Klaus Lamminpää.

Viime vuosina Bella-Veneet on lanseerannut uusia venemalleja noin​ kolmen venemallin vuosivauhtia. Venemallit tarkastaa ja CE-sertifioi VTT Expert Services Oy.

Tämän veneen vaatimuksenmukaisuutta VTT on ollut mukana arvioimassa jo konseptivaiheessa. Venemallin ensimmäinen osatarkastus tehtiin syksyllä 2016, jolloin veistämökäynnillä todettiin piirustusten ja runkorakenteen vastaavan toisiaan. Tarkastuksessa mitattiin myös rungon ja jäykisteiden laminaattien paksuus, käytiin läpi jo tehtyjä asennuksia sekä keskusteltiin standardien vaatimuksista vielä tehtäville asennuksille.

​Kallistuskoe apuna vakavuuden määrittämisessä

​Maaliskuisena aamuna venemallille tehdään ensin kallistuskoe. Punnittuja painoja veneessä tarkasti siirtämällä saadaan veneen kallistumisesta mittaustuloksia, joiden pohjalta Kärnä laskee veneen painopisteen korkeuden. Kokeen lopuksi mitataan vielä veneen kellumisasento.

Kun painopisteen korkeus on tarkasti tiedossa, voidaan venemallin vakavuus varmentaa laskelmin, jotka VTT tekee NAPA-ohjelmistolla. Veneen CE-kilvessä näkyy osa laskelmissa käytettävistä kuormista esim. sallittujen henkilöiden ja matkatavaroiden määrä. Laskelmissa huomioidaan myös säiliöissä olevat nesteet kuten polttoaine ja vesi.


Kallistuskokeen painoja 


Tarkastaja seuraa mittaustuloksia

Koeajossa tarkastetaan veneen ajo-ominaisuudet

​Kallistuskokeen lisäksi Kärnä vie veneen koeajolle, jonka aikana tarkastellaan veneen ajo-ominaisuuksia eri nopeuksissa. Koeajossa kokeillaan mm. veneen huippunopeus ja ohjausominaisuudet.

Koska Aquador 35 on yli 8m pitkä, sille tehdään standardin tarkoittama Quick Turn -testi, jossa rattia käännetään täydessä vauhdissa nopeasti 180 astetta. Veneen tulee testissä kääntyä hallitusti ilman vaarallisia ominaisuuksia.

Rannalle päästyään Kärnä on koeajoon tyytyväinen. "Vene reagoi ohjailuliikkeisiin erinomaisesti ja ajo-ominaisuudet pysyivät koko ajan hyvinä.

Koeajolla testattin ajo-ominaisuuksia​​​

 


Tarkastuksen jälkeen sertifioidaan​

​Kallistuskokeen ja koeajon lisäksi tarkastuksessa käydään läpi veneen asennukset. Tämä tarkoittaa mm. polttoainejärjestelmän, sähköasennusten ja koneen asennuksen sekä esimerkiksi uimaportaiden syvyyden tarkastamista.

Kun asennusten tarkastus ja vakavuuteen liittyvät tarkastuslaskelmat on tehty, huomioidaan esille mahdollisesti nousseet asiat vielä myös piirustuksissa. Tämän jälkeen VTT Expert Services CE-sertifioi venemallin ja jokaiseen Aquador 35aq -veneeseen kiinnitetään sininen VTT-sertifiointikilpi, joka on samalla myös valmistajan CE kilpi.

​Bella-Veneet Oy

​Bella-Veneet Oy on suomalainen venevalmistaja, jonka mallistoja ovat Aquador, Flipper ja Bella. Myynnistä jopa 80 % menee vientiin. Suurin myyntimaa on Ruotsi, jonne menee peräti 50 % koko tuotannosta. Seuraavaksi eniten Bella-Veneet myy Norjaan ja Suomeen. Veneet valmistetaan Suomessa.

http://www.bellaboats.com/

VTT Expert Services tarkastaa ja sertifioi

VTT Expert Services Oy tekee akkreditoituna Ilmoitettuna laitoksena (NB nro 0537) veneiden, venevarusteiden ja venetuotannon tarkastuksia huvivenedirektiivin vaatimusten  mukaan.

Veneen sininen VTT-sertifiointikilpi kertoo, että VTT Expert Services on puolueettomasti tyyppitarkastanut ja CE-sertifioinut venemallin.

 Lue tästä lisää veneiden CE-sertifioinnistaAsiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00