Sign In

Renkaiden talvitestaus rengasvalmistajien tuotekehityksen tukena - Katso myös video

10.2.2017

​Pakkanen paukkuu, hengitys huurtuu, moottorit pauhaavat. Olemme Ivalossa testaamassa raskaiden työkoneiden mm. traktorien renkaiden toimivuutta talviolosuhteissa.

Testausta valvova VTT Expert Services Oy:n tuotepäällikkö Matti Serenius on tyytyväinen olosuhteisiin. "Testaamme talvipitoa yleensäkin täällä Suomen Lapissa. Täällä on runsaasti jää- ja polanneratoja rengastestaustarpeisiin ja takuuvarmat talvikelit."

Työkoneen renkaista mitataan yleisimmin vetopitoa sekä sivuttaispitoa. Lisäksi toisinaan ajetaan ns. käsittelyrataa, jossa arvostellaan renkaan ajo- ja pito-ominaisuuksia käytännön ajossa.

"Testausasiakkaitamme ovat niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin rengasvalmistajat. Testattavien renkaiden kirjo vaihtelee traktorin ja kuormaimen renkaista aina kaivinkoneen renkaisiin. Testausta tehdään tuotekehitysvaiheessa, kun halutaan varmistua uuden rengasmallin pito-ominaisuuksista", kertoo Serenius.

Esim. katujen kunnostuksessa käytetään nykypäivänä paljon traktori- ja kuormainkalustoa. Tämä on lisännyt tarvetta kehittää renkaiden talviominaisuuksia. Nykypäivän traktoriurakoitsijalle ei ole tavatonta, että talveksi alle vaihdetaan renkaat, jotka on tehty erityisesti talvipitoa silmällä pitäen.

Katso video renkaiden talvitestauksesta​

 

​​Renkaiden vetopidon mittaus käytännössä

Vetopitoja mitattaessa mitataan renkaan luistoa ja vetovoimaa. Mittaus toteutetaan siten, että testirenkaat ovat traktorissa, joka on painotettu renkaan kantavuuden mukaisiin akselimassoihin ja traktoria jarrutetaan kuorma-autolla.


Renkaiden sivupidon mittaus käytännössä

Tässä mittauksessa määritetään renkaan sivupitoa, eli miten rengas ohjautuu ja miten herkästi kone lähtee liukumaan sivusuunnassa. Mittaus toteutetaan siten,​ että traktorilla ja kuorma-autolla ajetaan vierekkäin samaa nopeutta ja välissä on vetoliina ja voima-anturi. Traktorilla ohjattaessa poispäin kuorma-auton ajolinjasta alkaa vetovoima kasvaa ja saadaan voimakäyrää ohjauskulman funktiona.


Testausta myös kesäolosuhteissa

Vetopitoja mitataan myös kesäolosuhteissa. Traktorin renkaan toimivuus pellolla tai kaivinkoneen renkaan toimivuus upottavassa hiekassa ovat asioita, joiden kanssa käytännön työssä löytyy haasteita ja niihin rengasvalmistajat hakevat näilläkin mittauksilla vastauksia.

Vetopitojen lisäksi renkaille tehdään iso määrä erilaisia ominaisuuksien mittauksia, joista esimerkkinä voidaan mainita tärinämittaukset, polttoaineen kulutusmittaukset, renkaan heilahduksen vaimenemiseen liittyvät mittaukset yms.

Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00