Sign In

​Lammin Ikkunan polku puusepänverstaasta teknologiayritykseksi - Signal Window tuo ikkunaan uuden ulottuvuuden

14.2.2017

​​​

​Viitisen vuotta sitten Lammin Ikkunalla lähdettiin ratkaisemaan passiivitalorakentamisessa esiin tullutta ongelmaa. Selektiivi-ikkunat haittasivat kännykän kuuluvuutta. Kehitysprojekti vei Hämäläisen ikkunavalmistajan teknologiapolulle, jonka lopputuloksena syntyi Signal Window®.

​Kehityspolku puusepänversta​asta teknologiataloksi

"Signal Windown kehittäminen lähti liikkeelle pienistä askelista. Olimme ikkunavalmistajana uuden äärellä ja lähdimme kehittämään tuotetta ennakkoluulottomasti perinteisen (ikkuna)liiketoiminnan ulkopuolelta." kertoo Lammin Ikkunoiden tuotepäällikkö Marko Mökkönen.

"Signaalikuuluvuuden osalta teimme kehitysvuosien aikana paljon taustatyötä ja kehitimme erilaisia teknisiä ratkaisuja. Rakensimme tehtaalle mm. oman signaalilaboratorion, jossa tutkimme erilaisia ikkunoita, lasituksia, eristemateriaaleja jne."

Työn tuloksena syntyi ikkunateknologia, joka läpäisee matkapuhelintaajuudet olosuhteista riippuen jopa kymmenen kertaa tehokkaammin kuin tavanomaiset ikkunat.

​"Meillä oli tuotteelle 3 päätavoitetta ja saavutimme ne kaikki. Signal Window® ei poikkea ominaisuuksiltaan tai asennettavuudeltaan tavallisesta ikkunasta. U-arvo ei heikentynyt lainkaan ja kustannuslisä tavalliseen ikkunaan asennettuna on vain n. 5-10 % riippuen ikkunan koosta ja ominaisuuksista."

VTT ja VTT Expert Services kumppanina

Lammin Ikkunalla on pitkät perinteet yhteistyöstä VTT:n ja VTT Expert Services Oy:n kanssa. "Olemme jo 70-luvulta lähtien testanneet ikkunoitamme VTT:llä ja VTT Expert Services testaa tuotteitamme vuosittain."

"Testasimme tuotekehitysprojektin aikana useaan otteeseen Signal Window​n U-arvoa eli lämmönläpäisykerrointa. U-arvo on keskeinen ominaisuus ikkunan energiatehokkuuden kannalta ja se kertoo, kuinka hyvä lämmöneristys ikkunassa on. Mitä pienempi luku, sen eristävämpi ikkuna. Vertailutesteissä todettiin, ettei Signal Window:ssa käytetyt tekniikat vaikuttaneet tuotteen U-arvoon, kertoo VTT Expert Services Oy:n tuotepäällikkö Pekka Sipari.

"Meille asiakkaana iso lisäarvo tulee siitä, kun asiantuntijat tuntevat aidosti asiansa ja meidät. Arvostamme huippuosaamista ja kotimaisuutta. Lisäksi kotimaisen testauksen kustannustehokkuus kokonaisuutena on yllättänyt positiivisesti." arvioi Mökkönen.

"Kun lähdetään tekemään täysin uutta ja poikkeuksellista, on vaikea löytää asiantuntijoita, jotka voivat auttaa eteenpäin. VTT:llä on hyvä paletti ja verkosto​ asiantuntijoita, jotka pystyvät tarjoamaan PK-yritykselle testausratkaisuja, mutta olemaan tarvittaessa myös mukana ongelmanratkaisussa."

​Signal Windown tulevaisuus?

Toimivat puhelin- ja datayhteydet ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpi osa arkeamme. Eduskunnan liikenne- ​ja viestintävaliokunta onkin vaatinut maankäyttö- ja rakennuslakiin mahdollista säännöstä matkapuhelimien kuuluvuuden varmistamisesta.

Signal Window esiteltiin viime syksyn FinnBuild-messuilla. Tuote otettiin hyvin vastaan.

"Rakentamisen keinovalikoimaan tulee näin yksi uusi mahdollisuus parantaa kuuluvuutta. Tuotteeseen liittyvä investointiohjelma saadaan kevään aikana päätökseen ja pääsemme aloittamaan tuotannon."

Lammin Ikkunalla jatketaan teknologiatyötä myös tulevaisuudessa. "Omalla tuotekehitystyöllä saavutamme etuja, joiden avulla uskomme saavuttavan selkeän etumatkan kilpailijoihimme nähden." summaa Mökkönen. ​​​

Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00