Sign In

Rakennusliike Reponen - Energiatehokasta rakentamista VTT Expert Servicen tuella

4.10.2016

​Kun Rakennusliike Reponen ottaa uutta tekniikka tai uusia konsepteja käyttöönsä, VTT Expert Services toimii tukena. Takana on jo 15 vuotta antoisaa yhteistyötä.

​2000-luvun alussa Rakennusliike Reponen haki osaajia energiatehokkaaseen rakentamiseen.

– Näimme että energiatehokkuudessa on tulevaisuus. VTT:llä on tutkittu ja kehitetty energiatehokasta rakentamista jo vuosikymmeniä. Me halusimme hyödyntää sitä tietämystä kerrostalorakentamiseen, kertoo Rakennusliike Reposen toimitusjohtaja Mika Airaksela.

VTT oli puolestaan tyytyväinen löydettyään rakennusliikkeen, joka oli aidosti kiinnostunut viemään heidän kehittämäänsä konseptia eteenpäin. Vielä 90-luvulla monet rakennusliikkeet rakensivat kohteensa minimivaatimusten mukaan. Koska energiatehokas rakentaminen vaatii laaja-alaista osaamista, auttoi VTT kokoamaan sopivan yritysryhmän. Mukaan otettiin viisi yritystä, jotka kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat edelleen mukana. Alkuvaiheessa kaikki vaadittava tekniikkaa ei ollut vielä valmista. Ensimmäisen passiivitasoisen kerrostalon Rakennusliike Reponen rakensi vuonna 2005.

– VTT panostaa kauemmas tähtäävään tutkimukseen ja asiantuntijapalveluihin, tuotekehitykseen, koerakentamiseen ja uuden tuotteen tai konseptin seurantaan. Tuomme tulevaisuuden tarpeita esille, ja yritykset voivat lähteä kehittämiseen mukaan, kertoo VTT Expert Servicen erityisasiantuntija Mikko Saari.

Airakselan mielestä energiatehokkuuteen kannattaa panostaa, sillä rakennuksen hiilijalanjäljestä suurin osa syntyy käytön aikana lämmöstä, sähköstä ja viilennyksestä eikä energian hinta tule näillä näkymin laskemaan. Energiatehokkuuteen voidaan tehokkaimmin vaikuttaa rakennuskohteen kehitysvaiheessa. VTT:n avulla Reponen pystyy tiputtamaan rakennuskohteidensa hiilijalanjäljen alle puoleen nykymääräysten vaatimasta tasosta.

Energiatehokas talo ei vaadi pattereita

– Talo on suunniteltava kokonaisuutena, sen sijaan että lähtee parantamaan yksittäisiä osia. VTT Expert Services suorittaa rakennuskohteidemme lämpökamerakuvaukset ja ilmatiiviysmittaukset, joiden avulla eliminoimme suurimmat ongelmakohdat ja toteutamme toimivat talot. Kun aikoinaan aloitimme testaamisen, niitä eivät muut vielä tehneet, kertoo Airaksela.

Toimivassa talossa on sopivan lämmin, vedoton ja raikas sisäilma. Energiankulutus on vähäistä ja tekniikkaa on selkeytetty ja rakenteet ja talotekniikka ovat kaikin puolin toimivat. Tekniikan vähentäminen tuo kustannustehokkuutta, joka mahdollistaa sen, että energiatehokkaan talon voi nykyään rakentaa samaan hintaan kuin vanhemmalla tekniikalla rakennetun talon.

Rakennusliike Reposen Mera-kerrostalojärjestelmän (lyhennys sanoista Matala Energia Rakentaminen) mukaisessa rakennuksessa seinät, ikkunat, ovet sekä talotekniset ratkaisut luovat hyvin lämmöneristävän vaipan. Kulutus on siksi olematonta ja lämmitykselle on tarvetta vain neljäsosa vuodesta. Jos ns. tavallinen rakennus tarvitsee keskimäärin 100 lämmitysyksikköä vuodessa, Mera vaatii vain 20. 

– Kehittämämme lämmittävän ilmanvaihtojärjestelmän ansiosta patterit ja lattialämmitys voitiin Mera-kerrostaloissa jättää pois, kylpyhuoneita lukuun ottamatta, kertoo Saari. Tämä on oikeastaan aika radikaali innovaatio.

VTT Expert Serviceltä riippumattomia testejä ja mittauksia

Puun käyttö kerrostaloissa on vielä uutta ja vähän käytettyä. Kahdeksan vuotta sitten kaikista uusista kerrostaloista yksi prosentti oli puurakenteisia. Nyt luku on kasvanut kuuteen prosenttiin. Suomalaisista yrityksistä eniten passiivitaloja rakentaneelle Rakennusliike Reposelle puun käyttö ei ole aiheuttanut ongelmia. Euroopan suurin puukerrostalo Vantaan Kivistön messualueella kuuluu yrityksen kuuluisimpiin kohteisiin. VTT Expert Services on riippumattomana toimijana vastannut puukerrostalokohteissa esimerkiksi painumamittauksia​, lämpökamerakuvauksista, ilmatiiviysmittauksista, varmistanut suunnittelijoiden suunnitelmia ja hoitanut asiakastyytyväisyyteen liittyviä haastatteluja.

– VTT Expert Services on ollut mukana kaikissa kehityshankkeissamme viimeisen 15 vuoden aikana. Yhteistyö on ollut hyvää ja rakentavaa. Ei sitä muuten olisi jatkettu näin pitkään, naurahtaa Airaksela.

Syksyllä 2016 Reponen aloitti uuden kohteen rakentamisen uudelle Kuninkaantammen alueelle Helsingissä. Vierekkäisille tonteille nousee kaksi betonikerrostaloa ja kaksi puukerrostaloa.

– Koska talot tulevat sijaitsemaan samassa pihapiirissä, voimme objektiivisesti verrata rakentamisnopeutta, rakennusten hiilijalanjälkeä, kosteusteknistä toimivuutta ja asukastyytyväisyyttä. Samanlaista vertailua ei ymmärtääkseni ole koskaan aiemmin tehty, sanoo Airaksela. Talojen arvioitu valmistumisaika on loppuvuodesta 2017.

​Lue lisää​​

www.rklreponen.com​

Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00