Sign In

Kuljetuskaluston testaus varmistaa elintarvikkeiden kylmäketjun katkeamattomuuden

15.11.2016

​​

​Katkeamaton kylmäketju on elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun kannalta kriittinen asia. Kylmäketjussa elintarvikkeen lämpötila pidetään riittävän alhaisena koko matkan ajan valmistuspaikasta myyntipaikkaan.  Tätä varten kuljetuskalusto ja sen jäähdytyslaitteistot testataan ja sertifioidaan kansainvälisen helposti pilaantuvien elintarvikkeiden kuljetuksia koskevan ATP-sopimuksen mukaan.


Sopimus asettaa vaatimuksia elintarvikkeiden kuljetusvälineiden eristyskyvylle ja jäähdytysteholle sekä kuljetuslämpötilalle. Käytännössä kuljetuskalusto esim. kuorma-auto, perävaunu tai kontti tyyppitestataan.

Testauksessa varmistetaan mm. se että kuumalla kesäkelillä perävaunun sisällä lämpötila pysyy tarpeeksi kylmänä.

VTT Expert Services tekee kaluston tyyppitestauksia

VTT Expert Services tekee ATP-sopimuksen mukaisia elintarvikkeiden kuljetuskaluston testauksia Vihdin toimipisteessä. Kaikki Suomessa tehdyt tyyppihyväksyntätestaukset tehdään Vihdissä.

Koreista määritetään k-arvo, normaalieristeisen korin k-arvo on pienempi tai yhtä suuri kuin 0,70 W/m2K ja raskaseristeisen korin k-arvo on pienempi tai yhtä suuri kuin 0,40 W/m2K. Määritykset tehdään sisätilan lämmitysmenetelmällä.

Kylmäkoneiden tyyppitestissä määritetään jäähdytysteho +30°C:een ympäristön lämpötilassa kolmessa eri lämpötilassa (-20°C, -10°C ja ±0°C).

Näiden tyyppitestien perusteella voidaan hakea ATP-todistusta. Tämän jälkeen  kalustolle tehdään 3 vuoden välein kausitarkastus. Myös kausitarkastuksia tehdään Vihd​in toimipisteessä.

Kuljetusvälineellä voi olla esimerkiksi alla olevan kuvan mukainen luokitus. Siinä F tarkoittaa koneellisesti jäähdytettyä, R raskaseristeistä ja C lämpötila-aluetta -20 … +12°C. Kuvan luokituksen voimassaolo on päättynyt 02-2016.

​​

​​
​​​ATP- ja olosuhdetestaustilat
Käytännössä kalusto testataan olosuhdetestaushallissa. Siellä ulkolämpötilaa voidaan säätää aina -40°C pakkasesta +55°C hellelämpötiloihin. Hallin pituus on 14,2 m (16,0 m), leveys 5,5 m ja korkeus 5,1 m.

Testihallin ilmankosteutta voidaan myös säätää ja hallissa on pakokaasunpoisto.

ATP-testien lisäksi tyypillisiä testejä olosuhdetestihallissa ovat lämmitys- ja ilmastointilaitteiden testit, kylmäkäynnistys-, huurre- ja sumunpoistotestit sekä erilaiset toiminnalliset testit ääriolosuhteissa.

Testausta ja sertifiointia vaaditaan kansainvälisesti ja kotimaassa

ATP-sertifiointi on voimassa 50 maassa. Mukana ovat lähes kaikki Euroopan maat, useimmat Keski-Aasian maat sekä mm. Yhdysvallat. Vaikka ATP-sopimus koskee periaatteessa vain kansainvälistä maantie- ja raideliikennettä, on siitä tullut Kuljetusalan toimijoiden ja palveluiden ostajien vaatima asia. Suurin osa ATP-todistuksista annetaankin kuljetusvälineille, joita käytetään vain kotimaassa.

Tällä hetkellä ATP-todistuksia on voimassa yli 4000 kpl. Suomessa ATP-todistuksia myöntää Luonnonvarakeskus (Luke).

Lue lisää kuljetuskaluston testauksestaOTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00