Sign In

Perinteisen putkiremontin tilalle sujutus, sukitus tai pinnoitus

9.6.2015

​​​​​​

​Perinteisen putkiremontin rinnalle on viime vuosina noussut uusia menetelmiä, joissa hyödynnetään vanhoja putkia eikä vaihdeta uusia suoraan tilalle. Tämä tarkoittaa usein taloyhtiölle kustannussäästöjä ja asukkaille mukavampaa remonttia kun asunnossa voi asua koko remontin ajan.

VTT Expert Services Oy testaa ja sertifioi VTT-tuotesertifikaatilla uusia viemäriputkiston saneerausmenetelmiä. "Uudet menetelmät eivät edellytä purkutöitä asunnossa, usein vesikalusteiden irrottaminen riittää. Siksi menetelmät sopivat erityisesti tilanteisiin, joissa kylpyhuoneita ei remontoida. Menetelmät voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan valmistustekniikan perusteella: sujutukseen, sukitukseen ja pinnoitukseen." K​ertoo tuotepäällikkö Lina Markelin-Rantala.

Saneeratun putkiston käyttöikä 20-50 vuotta

Isommat putket voidaan sujuttaa. Sukitus ja pinnoitus sopivat kiinteistön sisäpuolisille putkistoille.

"Sujutuksessa vanhan putken sisälle asennetaan käytännössä uusi muoviputki. Vanhan putkiston kunnolla ei ole merkitystä. Käyttöiältään sujutuksella saneerattu putki vastaa uuden putken asentamista. VTT:n testaamalla ja sertifioimalla sujutusmentelmällä saneeratun putkiston voi odottaa kestävän seuraavat 50 vuotta."

"Sukitus on sujutusta hiukan kevyempi ratkaisu. Siinä putken sisään viedään sukka, joka kyllästetään esim. epoksilla. Tuloksena on tasainen, kova ja kestävä pinta. Eri menetelmien kestävyyttä on arvioitu käytettävän materiaalin vanhenemisen perusteella sen mukaan kuinka mekaaniset ominaisuudet säilyvät vanhennuskokeessa. VTT:n testauksissa on sukituksessa käytettävien materiaalien vanhenemiskäyttäytymisen perusteella käyttöiäksi arvioitu 40 vuotta.

"Kevyin vaihtoehto putkiremontille on putkien pinnoitus. Vanhan putkiston on oltava silloin riittävän hyvässä kunnossa. Pinnoituksessa putken pintaan tehdään esim. epoksilla uusi tiivis pinta, jolle on määritelty vähimmäispaksuus. Näiden menetelmien arvioitu käyttöikä vaihtelee välillä 20-50 vuotta."

Osa pinnoitusmenetelmistä muodostaa yhtä lujan ja jäykän putken kuin sukittamalla toteutettu, jolloin pinnoitus-nimitys voi olla harhaanjohtava.  

Toimivalla menetelmällä on VTT-tuotesertifikaatti

VTT-tuotesertifikaatti tarkoittaa, että menetelmän komponenttien ominaisuudet sekä itse menetelmä asennettuna on testattu ja arvioitu VTT:llä. Toimivuuteen voi siis luottaa.

Tuotesertifikaattiin liittyy myös aina vuosittainen laadunvalvonta, jossa tarkastetaan sertifikaatin haltijan toimet, menetelmän asentaminen työmaalla sekä otetaan näytepala testattavaksi.

"Testaamme uusia menetelmiä todellisuutta vastaavalla tilanteella. Valmistaja asentaa rakennettuun testiputkistoon oman saneerausmenetelmänsä, jonka jälkeen kuumaa ja kylmää vettä juoksutetaan erilaisilla sykleillä testiohjelman mukaisesti. Testaus kestää yhtäjaksoisesti viikon. Tarkastelemme erityisesti liitos- ja haarakohtien kestävyyttä sekä tartuntaa putkeen." kertaa Markelin-Rantala.

Sertifikaatteihin kannattaa tutustu ja niitä myös tarkemmin vertailla. Menetelmien kesken on eroja esim. soveltuvuudessa valurauta- tai muoviviemäreihin tai kestävyyden ja mekaanisten ominaisuuksien osalta.

Tarkista sertifikaatti

Tarkista onko menetelmällä tai tuotteella VTT-tuotesertifikaatti sertifikaattien hakukoneesta VTT-todistus.fi.

Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00