Sign In

Eskimo selätti haasteet pakkausmateriaalien tuoteturvallisuuden hallinnassa

26.3.2015

​​

​Elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevien tuotteiden valmistaja kohtaa usein direktiivien ja asetusten viidakon. Kehysasetus antaa pohjan tuoteturvallisuuden osoittamiselle, mutta lisäksi raaka-aineille on omia hyvin eritasoisia säädöksiä, joiden tulkinta voi olla haasteellista. Tällaisia löytyy esim. muoville, kuitutuotteille ja ​painoväreille. Kun yhdessä tuotteessa on monia raaka-aineita, on kokonaisuuden hallinta vaikeaa. Lisäksi pitää osata tulkita erilaisia laboratoriotuloksia ja testausolosuhteita.​


Nämä haasteet kohtasi myös suomalainen perheyritys Eskimo ​Finland Oy, joka valmistaa ruuanvalmistukseen ja pakkaukseen liittyviä tuotteita koti- ja ammattikeittiöihin. Eskimon kotikeittiöstä tuttuja brändejä ovat mm. Elmukelmu sekä Tuplis- ja Vetsku-pussit. Niiden lisäksi Eskimo-valikoimaan kuuluu yli 500 muuta tuotetta ruoan valmistukseen, säilytykseen, kuljetukseen ja keittiön puhdistamiseen liittyen. Suuri osa tuotteista valmistetaan omassa tehtaassa Rauman Lapissa. Vientiin menee n. 10-15 % tuotannosta.

Tuoteturvallisuuden todentaminen vaatii erikoisosaamista

"Tuoteturvallisuus on meille laadun keskeinen tukijalka. PK-yrityksenä meillä ei kuitenkaan ole isojen yritysten tapaan tuoteturvallisuuden todentamiseen erikoistuneita työntekijöitä." toteaa Eskimo Finland Oy:n operatiivinen johtaja Pauli Aaltonen.

"Luotimme raaka-ainetoimittajien meille antamiin vaatimustenmukaisuusilmoituksiin (DoC), emme kuitenkaan aidosti osanneet tulkita niitä."

"Kun yhdistimme 5-6 raaka-ainekomponenttia omaksi tuotteeksi, piti meidän ymmärtää miten vaatimustenmukaisuus toteutuu lopputuotteen kohdalla ja osata vielä viestiä siitä. Piti myös varmistua, että emme lupaa jotakin mikä ei pidäkään paikkansa. Piti osata vastata asiakkaiden omien tuoteturvallisuusasiantuntijoiden kysymyksiin."

VTT:ltä apua tuoteturvallisuuden hallintaan

Kun oma osaaminen Eskimolla ei riittänyt, löytyi sitä VTT Expert Services Oy:stä.

"Käännyimme vuonna 2012 kysymysten kanssa VTT:n puoleen. Lähdimme tarkistamaan ovatko asiamme kunnossa ja päädyimme syvempään konsultoivaan yhteistyöhön, joka jatkuu edelleen" jatkaa Aaltonen.

"Saimme käytännön tukea ja koulutusta tuoteturvallisuuden osoittamisessa."

Eskimossa ymmärretään nyt aikaisempaa paremmin tuoteturvallisuuden osoittamisen maailmaa ja osataan tulkita raaka-ainetoimittajien vaatimustenmukaisuusilmoituksia. "Raaka-ainetoimittajien kanssa eteen on tullut tilanteita, joissa on huomattu että dokumentaatio ei ole kunnossa."

 "Olemme myös kirjoittaneet omille tuotteillemme vaatimustenmukaisuusilmoituksia (DoC) ja työ jatkuu edelleen. Asiakkailtamme tulee jatkuvasti myös tarkentavia kysymyksiä, joihin meillä on nyt aikaisempaa paremmat valmiudet vastata."

"VTT:n vahvaan asiantuntemukseen voi luottaa ja se näkyy kaikessa tekemisessä, toki myös hintalapussa. VTT Expert Services on meille hintava kumppani. Panostus kuitenkin kannattaa. Yksin, ilman VTT:tä, emme olisi päässeet tähän pisteeseen."

Kilpailuetua tuoteturvallisuuden hallinnasta

Vaikka tuoteturvallisuuden hallinta on vaatinut Eskimossa panostuksia, uskoo Aaltonen panostuksen kannattavan.

"Uskon suomalaisen osaaminen ja koulutustason näissä asioissa tuovan aitoa kilpailuetua esim. halpamaiden tuotantoa vastaan. Siellä asiat eivät välttämättä ole täysin kunnossa".

Sääntelyn lisääntyminenkään ei pelota. "Kunhan tilan​ne on tasa-arvoinen kaikille valmistajille, ei ongelmaa tule. Jatkamme edelleen opiskelua ja systemaattista työtä tuoteturvallisuuden todentamisen parissa." summaa Aaltonen.

Uutisen kuvat: Eskimo Finland Oy.

Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00