Sign In

Tavoitteena hyvä sisäilma energiatehokkaasti – Valloxin ilmanvaihtokoneet sertifioidaan VTT:llä

16.12.2013

​​

Ilmanvaihtokone on hyvän ja energiatehokkaan sisäilman keskeinen peluri. Riittämätön ilmanvaihto johtaa usein tunkkaisuuteen, hajuhaittoihin ja jopa terveys- ja kosteusongelmiin. VTT:n testaama ja sertifioima ilmanvaihtokone on energiatehokas ja luotettava ratkaisu. Tähän luottavat myös Vallox Oy:n asiakkaat.

”Testaamme ja sertifioimme kaikki ilmanvaihtokoneemme VTT:llä.” kertoo Vallox Oy:n myynti- ja kehitysjohtaja Olavi Suominen.

Vallox on Suomessa ilmanvaihtokoneiden markkinajohtaja. ”Silti myynnistämme menee n. 70 % vientiin. Keskeinen alue ovat Keski-Euroopan saksankieliset maat. Oltiinpa sitten Suomessa tai Saksassa, on kaiken keskiössä hyvän ja terveellisen sisäilman takaaminen mahdollisimman vähällä energiankulutuksella.” jatkaa Suominen.

Sertifioidut ilmanvaihtokoneet testataan aina

Ilmanvaihtokoneen energiatehokkuuteen vaikuttavat mm. lämmön talteenoton hyötysuhde ja vuosihyötysuhde sekä puhaltimien sähkönkulutus. Käyttömukavuuden kannalta tärkeä ominaisuus on laitteen ääni. Sisäilman laatuun vaikuttaa keskeisesti myös ilman puhtaus. Näihin vaikuttavia ominaisuuksia testataan VTT Expert Services Oy:n sertifioimista ilmanvaihtokoneista.

”Käytännössä testaamme mm. laitteen toimivuutta matalilla ulkolämpötiloilla (- 20 asteeseen), laitteen tiiveyttä ja ilmansuodattimen mahdollista ohivuotoa, melutasoa huoneistossa ja kanavistossa sekä virtausteknisiä suoritusarvoja (paine/ilmavirta). Lisäksi tarkastelemme energiatehokkuuteen liittyviä suoritusarvoja: lämpötilahyötysuhdetta, ominaissähkötehoa ja poistoilman lämmön talteenoton vuosihyötysuhdetta.” kertoo VTT Expert Services Oy:n tuotepäällikkö Mikko Nyman.

”Olemme tehneet VTT:n kanssa yhteistyötä jo 40 vuotta. Nykyään testaamme laitteita itsekin omassa laboratoriossamme. Kuitenkin riippumattoman osapuolen tekemät mittaukset ja testaukset tuovat tuloksille uskottavuutta. Julkaisemme testaustulokset ja sertifikaatit omilla verkkosivuillamme ko. tuotteen tiedoissa.” summaa Suominen.

Sertifikaatti kertoo energiatehokkuudesta

Kun ilmanvaihtokone on testattu ja tulokset läpäisevät sertifikaatin vaatimukset, voidaan tuotteelle myöntää sertifikaatti. Valmistajalla on myös oltava laadunvalvontasopimus VTT Expert Services Oy:n kanssa. Ilmanvaihtokoneille sertifikaatteja on myönnetty vuodesta 2004. Kokonaisuudessaan sertifikaatteja on myönnetty 36 kpl. Vallox on ollut mukana alusta asti.

Keskeinen osa ilmanvaihtokoneen sertifikaattia on laitteen energiatehokkuuden luokitus. Se lasketaan testauksessa mitattujen suoritusarvojen perusteella eri säävyöhykkeille (määritelty Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa D3 Rakennusten energiatehokkuus). Tarvittaessa energiatehokkuus voidaan määrittää Suomen säävyöhykkeiden lisäksi esimerkiksi Etelä-Saksan sääoloissa. 

Energiatehokkuus esitetään sertifikaatissa arvosanoilla A++ - G. Poistoilman lämmön talteenoton vuosihyötysuhteelle on oma arvosanansa ja ilmanvaihtokoneen ominaissähköteholle omansa.

”Esimerkiksi kodinkoneista tutun näköinen luokittelu helpottaa ilmanvaihtokoneiden vertailua, eikä vaadi erityistä teknistä osaamista tai lukujen tulkintaa.” toteaa Nyman.Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00