Sign In

Syttymisherkkyys on osa tekstiilien turvallisuutta

12.11.2012

​​Polyakryyli, puuvilla ja viskoosi syttyvät herkästi

Useimmat tekstiilituotteet syttyvät muutaman sekunnin liekkikosketuksesta. Syttymisherkkyys riippuu tekstiilikuidun raaka-aineesta ja kuitusisällöstä. Polyakryyli syttyy herkästi ja palaa rajusti, koska se hajoaa jo alhaisissa lämpötiloissa ja siitä muodostuu paljon palamiskykyisiä hajoamistuotteita. Myös selluloosakuiduista, kuten puuvillasta ja viskoosista, muodostuu runsaasti herkästi syttyviä hajoamistuotteita.

Kuitusisällön lisäksi kankaan rakenne, paksuus, tiheys ja pinta-alamassa vaikuttavat syttymisherkkyyteen ja palamiseen. Esimerkiksi nukkapintaisessa puuvillakankaassa saattaa pienikin kipinä tai liekin hipaisu aiheuttaa nopean leimahtavan nukkapalon kankaan pinnassa, koska syttymislämpötila saavutetaan ohuessa nukassa nopeasti. Samasta syystä kevyt selluloosakuituinen kangas syttyy hetkessä ja palo etenee nopeasti. Tiivis ja painava selluloosakuituinen kangas tarvitsee pidemmän ajan, useita sekunteja, syttymiseen ja palo etenee aluksi hitaasti.

Palosuojaus lisää tekstiilien turvallisuutta

Paloturvallisia tekstiilejä valmistetaan erilaisin menetelmin. Valmiiksi paloturvallisista kuiduista valmistetut tekstiilit ovat hyvin kuumuutta kestäviä, paloturvallisia erikoistekstiilejä.

Tekokuiduista valmistetut tekstiilit voidaan palosuojata kuidun valmistusvaiheessa, jolloin suojaus on pysyvä. Jotkut kuidut, esimerkiksi villa, ovat luonnostaan vaikeasti syttyviä, mutta erilaiset viimeistysaineet voivat vaikuttaa niiden syttymisherkkyyteen.

Tekstiili voidaan palosuojata myös jälkikäsittelyillä. Jälkikäsittelyaineilla tehdyt palosuojakäsittelyt ja viimeistykset ovat joko pysyviä, pesuja kestäviä, tai pesussa pois huuhtoutuvia. Tekstiili voidaan palosuojata myös erilaisilla suolakäsittelyillä, mutta suojaus lähtee pesussa pois.

Pysyvästi palosuojatuissa tekstiileissä suojaus kestää tuotteen koko käyttöiän, kun pesuohjeita noudatetaan.

Testaamalla tiedät ovatko tekstiilisi paloturvallisia

Syttymistä ja palon leviämistä alussa voidaan luotettavasti tutkia standardoitujen testimenetelmien mukaisesti pienillä koekappaleilla tai pienoismalleilla.

Palokokeessa sytytyslähde ja koekappaleen asento riippuvat testattavasta tuotteesta. Verhokankaan syttymisherkkyyttä ja palamisnopeutta määritettäessä koekappale on pystysuorassa ja sytytyslähteenä pieni liekki. Vuodetekstiilit ja patjat testataan vaakatasossa savukkeella ja liekillä. Pehmustetun istuinhuonekalun materiaaleista, päällyskankaasta ja pehmusteista, valmistetaan pienoistuoli, jossa on istuinosa ja selkänoja. Sytytyslähteet, savuke ja liekki, ovat kokeessa istuinosan ja selkänojan yhtymäkohdassa.

VTT Expert Services Oy:n uudistetuissa palotestaustiloissa testataan mm. tekstiilien paloturvallisuusominaisuuksia. Varmistamme turvallisuuden viranomaisia, hyväksyntöjä, kuluttajaturvallisuutta tai markkinointia varten.  Paloturvallisuuden lisäksi palveluitamme ovat erilaiset tekstiilien tuoteturvallisuuteen liittyvät testit ja selvitykset.Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00