Sign In

Kiilto hyödynsi ETA:n mahdollisuuden ja CE-merkitsi Kerafiber-vedeneristysjärjestelmän

15.6.2011

​​


Pääosa rakennustuotteiden CE-merkinnöistä tapahtuu tuotestandardien mukaisesti. Jos harmonisoitua tuotestandardia ei ole tai tuote poikkeaa standardista, on CE-merkintä mahdollinen Eurooppalaisen teknisen hyväksynnän (ETA) avulla.Kiilto tarttui tähän mahdollisuuteen ja CE-merkitsi Kerafiber-vedeneristysjärejstelmänsä. ”Käynnistimme CE-merkintäprosessin heti kun se tuli uuden ETA-hyväksyntäohjeen kautta mahdolliseksi. VTT:n kautta saimme tietoa hyväksyntäohjeen sisällöstä jo sen valmisteluvaihessa ja osasimme näin varautua ETA:n vatimuksiin.” toteaa Kiillon tutkimuspäällikkö Raija Polvinen.

”Rakennuspuolen myynnistämme noin puolet tulee CE-merkityistä tuotteista ja määrä kasvaa koko ajan. Pidämme CE-merkkiä tärkeänä, koska se on asiakkaalle helposti tunnistettava symboli, myös vientimaissa, Se kertoo että tuote on testattu eurooppalaisen normiston mukaisesti.”

Koko Kerafiberin CE-merkintäprosessi suunnittelusta CE-merkin saamiseen ETAn avulla vei Kiillolta kokonaisuudessaan vuoden. Jatkoa on jo luvassa. Polvinen kertoo että Kiilto testaa myös muita vedeneristysjärjestelmiä ETAn mukaisesti.

Tuotejärjestelmät CE-merkitään usein ETAn avulla

ETA hyväksyntämenttelyn piirissä ovat tyypillisesti innovatiiviset tuotteet, standardeista poikkeavat tuotteet tuotteet sekä tuotejärjestelmät (kit).

Kiillon Kerafiber on tyypillinen esimerkki ETA:n piirissä olevasta tuotejärjestelmästä. Sitä koskee vedeneristysjärjestelmien hyväksyntäohje ETAG 022: Märkätilojen lattioiden ja/tai seinien vedeneristysjärjestelmät Osa 1: Pintasuojatut tai suojaamattomat nestemuodossa levitettävät vedeneristeet. ”Kerafiber-vedeneristysjärjestelmä pitää sisällään pohjusteen, vedeneristeen, kiinnityslaastit ja järjestelmässä käytetyt vahvikkeet” kertaa Polvinen.

CE-merkki ei ole täysin pois suljettu vaihtoehto, vaikka hyväksyntäohjetta ei olisikaan. Tuotteelle voi silloin hakea erillishyväksyntää, jolloin laaditaan erillishyväksyntäohje (CUAP). ”Haemme ja laadimme ja näitä yrityksille. Lisäksi laadimme EOTA:n jäsenlaitoksena tahona hyväksyntäohjeita. Tässä työssä alan yritykset esim. Kiilto ovat hyviä yhteistyökumppaneita.” kertoo VTT Expert Services Oy:n arvointipäällikkö Liisa Rautiainen.

ETA määrittelee tuoteominaisuudet – testaus kertoo suorituskyvyn

ETA-hyväksyntäohjeissa määritellään rakennustuotteelle tiettyjä ominaisuuksia ja niihin liittyviä vaatimustasoja. Tällaisia ovat esim. rakennustuotteen kantavuus, käyttöturvallisuus, kestävyys, vesitiiviys tai energiataloudellisuus. Lisäksi otetaan kantaa siihen miten tuotteita valvotaan ja testataan.

Testauksella selvitetään tuotteen suorituskykyä ETA-hyväksyntäohjeessa määritellyissä ominaisuuksissa. Kerafiberin kohdalla keskeisimmät testatut tuoteominaisuudet olivat vesitiiviys, halkeamansilloituskyky ja tartuntalujuudet, sekä ominaisuuksien säilyvyys rasituskokeissa. Testausta toteutettiin monipuolisesti erilaisilla menetelmillä ja monen tyyppisissä olosuhteissa.

Kiillon tuotteella oli jo aikaisemmin VTT-sertifikaatti, joten järjestelmän testaus tehtiin aikaisemmin kansallisten testausvaatimusten mukaan. ETA-testauksessa Kiillon oma rooli kasvoi. ”Aikaisemmasta poiketen teimme VTT:n testauksen lisäksi myös omaa testausta. Menetelmien kehittämisessä saimme hyviä käytännön vinkkejä VTT:ltä.” toteaa Polvinen.

Testaus dokumentoidaan kaikissa vaiheissa CE-merkintäprosessia varten.

Asiantuntija apuna CE-merkintäprosessissa

VTT Expert Services Oy on ilmoitettu laitos ja auttaa kaikissa CE-merkintään liittyvissä kysymyksissä. ”Autamme asiakkaan tehokkaasti läpi CE-merkintäprosessin. Ohjaamme prosessin oikealle tielle ja varmistamme, ettei turhaa työtä tehdä. Pidämme huolen myös siitä että tuotetta on testattu ja arvioitu riittävästi kohdemarkkina-alueen vaatimusten mukaan”. täsmentää Rautiainen.

Palveluihimme kuuluvat mm. ETA-hyväsynnät, tyyppitestit, alkutarkastukset, jatkuva laadunvalvonta sekä vaatimuksenmukaisuustodistusten laadinta (EC certificate of conformity ja EC certificate of factory production control). Lisäksi laadimme ETA-hyväksyntöjä sekä uusia erillishyväksyntäohjeita tuotteille tai järjestelmille, joilla sellaisia ei vielä ole.


Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00