Sign In

Palvelukehityksestä apua veneteollisuuden suhdanneherkkyyteen

14.12.2011

​Veneiden myynti on suhdanneherkkää. Vuoden 2009 taantuman aikana Suomen veneteollisuuden liikevaihto putosi 40 prosenttia. Suhdannevaihteluihin etsitään ratkaisuja mm. Tekesin vene-ohjelman avulla.


”Palveluliiketoiminnan lisääminen on yksi keino, sillä vapaa-ajan veneilijöiden odotukset ovat muuttumassa”, kertoo Vene-ohjelman koordinaattori Markku Hentinen VTT Expert Services Oy:stä.

Kaikki eivät halua huoltaa veneitään itse, vaan odottavat samanlaista huoltopalvelua kuin autoilla. Suhtautuminen veneiden omistukseen on myös muuttumassa. Kaikki eivät halua omistaa venettä voidakseen veneillä kesälomalla. Myös erilaisille koulutuspalveluille ja veneen säilytykselle näyttäisi olevan kysyntää.

Samalla veneily kiinnostaa yhä enemmän. Uusi veneilystä kansainvälisestikin kiinnostunut ryhmä ovat nuoret naiset.

”Venekauppiaat, -vuokraajat ja esimerkiksi koulutusta tarjoavat yritykset voisivat yhdistää tarjontaansa. Yhteistyössä syntyisi uusia palvelukonsepteja”, Markku Hentinen ehdottaa.

Veneenrakentajasta brändin rakentajaksi

Veneiden tuotekehityksessä kuluttajan ääni kuuluu yhä paremmin. Se näkyy mm. hybridiveneiden kehityksessä. Ne tarjoavat vaihtoehdon ympäristötietoisille veneilijöille.

Pelkkä käytännöllisyys ei enää riitä, pitää olla myös sydäntä. Veneen hankinnassa painavat yhä useammin muutkin tekijät kuin hyödyllisyys ja tarkoituksenmukaisuus. ”Nyt päätöksentekoon vaikuttavat asiat, joista ostajat eivät välttämättä puhu. Usein ne kuitenkin vaikuttavat ostopäätökseen yhtä paljon kuin käytännöllisyys”, Bella-Veneet Oy:n toimitusjohtaja Raimo Sonninen toteaa.

”Paras suunnittelu ja luotettavuus yhdistettynä kohtuullisiin tuotantokustannuksiin. Sillä uskon venealan työpaikkojen pysyvän Suomessa. Enää ei tosin riitä, että osaa tehdä veneitä. Pitää osata tehdä myös brändejä”, summa Sonninen.

Veneohjelmasta yhdisti osaamista

Tekesin vene-ohjelmassa on kartoitettu veneilyn trendejä, kohderyhmiä sekä uusia liiketoimintamahdollisuuksia vuodesta 2007 alkaen. Vuonna 2011 päättyvässä ohjelmassa on hyödynnetty alan yritysten, alihankkijoiden, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen osaamista ja yhteistyötä. Tavoitteena on ollut kehittää kuluttajille ja ammattilaisille entistä parempia veneitä ja palveluita. VTT on toiminut ohjelman koordinaattorina Venealan Keskusliitto Finnboatin ry:n kanssa.

VTT Expert Services Oy veneiden tarkastajana

VTT Expert Services Oy toimii huvivenedirektiivin mukaisena tarkastuslaitoksena sekä suomalaisten ammattiveneiden virallisena tarkastajana. VTT Expert Services Oy:llä on sertifiointikilpi, joka voidaan kiinnittää tuotannossa oleviin tyyppitarkastettuihin veneisiin.

Tämä teksti on osa artikkelia, joka on julkaistu nimellä ”Hyvä vene tarjoaa elämyksiä” VTT:n teknologialehti Impulssissa 2/2011.
Lue koko Impulssin uutinen veneilyalasta ja sen haasteista sekä Tekesin veneohjelmasta täältä (sivu 58).

Ota yhteyttä
Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00