Sign In

Jos katto romahtaa niskaan

7.3.2011

​Rakennus on kohtalaisen uusi, rakennusmateriaalit ovat parasta mahdollista ja kaikki pitäisi olla päällisin puolin kunnossa. Rakenteissa kuitenkin piilee näkymätön vaara – katto romahtaa yllättäen. Hämmentävää. Mistä tämä voi johtua?


Moni saattaa muistaa tapauksen vuodelta 2003, jolloin Kuopion Rauhalahden kylpylän alakatto romahti. Vakavilta henkilövahingoilta vältyttiin, mutta onnettomuus aiheutti lähes 200 000 euron kustannukset. Suuronnettomuus oli lähellä. Onnettomuuden syyksi paljastui alakaton ruostumattomasta teräksestä valmistettujen ripustinlankojen katkeaminen. VTT:n selvityksen mukaan uimahallin kostea kloridipitoinen ympäristö kiihdytti jännityskorroosiota, joka rasitti ja vaurioitti ripustinlankoja.

Vaurioiden syntymisen syyt ja seuraukset

Rauhalahden vahinkotapaus on vain yksi esimerkki lukuisten muiden joukossa. Syitä vaurioille on montaa eri sorttia: käyttövirheet, kuntotarkastusten laiminlyönti, asennusvirheet sekä valmistus- ja materiaalivirheet. Myös materiaalien ominaisuudet muuttuvat tuotteen elinkaaren aikana, jolloin erilaiset vaurioitumismekanismit, kuten korroosio, vanheneminen sekä käytöstä ja suunnittelusta johtuvat ylikuormitus voivat aiheuttaa ongelmia. Monesti vaurioita voi olla vaikea havaita kappaleen ulkopinnalta ja tilanne kehittyy salakavalasti.

Riskit minimiin

Huomattavia taloudellisia menetyksiä ja turvallisuusriskejä. Nämä ikävät seuraukset kannattaa pitää mielessä ja suojautua ongelmilta ennakkoon. Jos vahinko on kuitenkin ehtinyt jo sattua, on hyvä pureutua vaurioselvityksen avulla sen syihin. Mitkä tekijät materiaalissa, olosuhteissa tai itse kappaleessa ovat vaikuttaneet vaurion syntymiseen? Kun syy saadaan ratkaistua, se voidaan jatkossa välttää. Analyysin perusteella korjaavat toimenpiteet osataan kohdistaa oikein.

VTT:n asiantuntijoilla on pitkä kokemus vaurioselvitysten tekemisestä. Työ on aikamoista salapoliisin hommaa ja varsin vaihtelevaa. Työ voi viedä loistoristeilijöihin, onnettomuuspaikoille tai vaikkapa rauhalliselle meren rannalle pohtimaan ympäristösaastutuksen alkuperää. Selvitystyö alkaa tapahtumapaikalta näytteenotolla ja taustoihin tutustumisella. ”Sormenjälkiä” etsitään esimerkiksi vaurioituneista kappaleista, joiden avulla tapahtumien kulkua voidaan selvittää. Tuotanto-ongelmassa analysoidaan laaja-alaisella vertailuanalyysillä epäonnistunutta ja onnistunutta tuotetta niiden eroavaisuuksien toteamiseksi.

Hyödynnämme tapausten selvittämisessä analyyttisiä tutkimusmenetelmiä, koko VTT:n asiantuntijaverkostoa sekä asiakkaan käyttökokemuksia ja taustatietoja. Vaurioituneista kappaleista pystytään selvittämään esimerkiksi niiden mekaanisia ominaisuuksia, materiaali- ja kemiallista koostumusta tai mikrorakennetta. 

Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00