Sign In

Osaamisvaatimukset: Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija (AHA-asiantuntija)

 

​Asbesti -ja haitta-aineasiantuntijan henkilösertifikaatti on tarkoitettu henkilöille, jotka tekevät asbestin ja muiden haitallisten/vaarallisten aineiden kartoituksia, purkutöihin liittyvää suunnittelua tai valvontaa rakennuksissa ja muissa kohteissa.

AHA-asiantuntijan henkilösertifikaatin hakijalta edellytetään alla mainittua peruskoulutusta, työkokemusta sekä henkilösertifiointikoulutuksen suorittamista kokonaisuudessaan.

AHA-asiantuntijan henkilösertifikaattia tulee hakea viiden (5) vuoden kuluessa henkilösertifiointikoulutuksen suorittamisesta. Viiden vuoden määräajan edellytys on, että sertifikaatin hakija on henkilösertifiointikoulutuksen jälkeen suorittanut täydennyskoulutuksen.

Peruskoulutus

AHA-asiantuntijalta edellytetään vähintään rakennus- tai talotekniikan teknikon tutkintoa tai vähintään 5 vuoden kokemusta asbesti- ja haitta-aineiden kartoitusten ammattimaisesta suorittamisesta.

Henkilösertifiointikoulutus

AHA-asiantuntijan henkilösertifikaatin myöntämiseksi vaadittava osaaminen osoitetaan henkilösertifiointikoulutuksella, kirjallisella kokeella ja näytöllä. Henkilösertifiointikoulutukseen osallistuminen on pakollista. Kirjallinen koe ja näyttö on suoritettava hyväksytysti.

AHA-asiantuntijalle suunnattua henkilösertifiointikoulutusta järjestää Eurofins Expert Servicen hyväksymä oppilaitos Rateko.

Rateko

Työkokemus

AHA-asiantuntijalta edellytetään vanhojen rakennusten tutkimiseen ja/tai korjaamiseen liittyvää työkokemusta vähintään kahden vuoden ajalta sekä vanhojen rakenteiden, Suomessa käytettyjen rakennusmateriaalien sekä asbesti- ja haitta-aineiden ominaisuuksien tuntemusta.

Henkilösertifikaatin hakeminen

Hae sertifikaattia Omasertifikaatti.fi -verkkopalvelussa. Liitä mukaan todistus henkilösertifiointikoulutuksesta ja työnäytöstä.  Työkokemus osoitetaan tarvittaessa työtodistuksilla. Rekisteröidy maksutta palvelun käyttäjäksi osoitteessa www.omasertifikaatti.fi.

Palvelussa voit jatkossa toimittaa sertifikaatin ylläpitoon tarvitsemasi dokumentit ja todistukset, päivittää omia tietoja ja maksaa vuosimaksun.

Raportointi ja täydennyskoulutus

Sertifikaatin voimassaolo edellyttää mm. raportointia ja osallistumista täydennyskoulutuksiin. Katso asbesti -ja haitta-aineasiantuntijan raportointi -ja täydennyskoulutusvaatimukset

Lue lisää henkilösertifioinnista

Osaamisvaatimukset
Raportointi ja täydennyskoulutus- vaatimukset
Hyvä tietää, kun tilaan toimeksiantoja henkilösertifikaatin haltijalta​
Tietoa ja ohjeita Omasertifikaatti.fi -palvelusta
Tietoa sertifikaatin hakijalle ja haltijalle
Sertifikaattien maksutavat 

Sertifikaattien hinnat
Henkilösertifikaattikortti
Henkilösertifikaattimerkki
Voimassaolevat henkilösertifikaatit
Työkohdepöytäkirjat


Ota yhteyttä
Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

Henkilösertifioinnin asiakaspalvelu

Sähköposti 
henkilosertifiointi@vtt.fi

Puhelin  040 150 5862
Avoinna Ma-pe 10.00-11.30​​

OTA YHTEYTTÄ

PL 47, 02151 Espoo
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001
Yhteydenottolomake

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00