Sign In

Osaamisvaatimukset: Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija (AHA-asiantuntija)

 

​Asbesti -ja haitta-aineasiantuntijan henkilösertifikaatti on tarkoitettu henkilöille, jotka tekevät asbestin ja muiden haitallisten/vaarallisten aineiden kartoituksia, purkutöihin liittyvää suunnittelua tai valvontaa rakennuksissa ja muissa kohteissa.

AHA-asiantuntijan henkilösertifikaatin hakijalta edellytetään alla mainittua peruskoulutusta, työkokemusta sekä valmentavan koulutuksen suorittamista kokonaisuudessaan.

Peruskoulutus

AHA-asiantuntijalta edellytetään vähintään rakennus- tai talotekniikan teknikon tutkintoa tai vähintään 5 vuoden kokemusta asbesti- ja haitta-aineiden kartoitusten ammattimaisesta suorittamisesta.

Valmentava sertifikaattikoulutus

AHA-asiantuntijan henkilösertifikaatin myöntämiseksi vaadittava osaaminen osoitetaan valmentavalla koulutuksella, kirjallisella kokeella ja näytöllä. Valmentavaan koulutukseen osallistuminen on pakollista. Sekä kirjallinen koe, että näyttö on suoritettava hyväksytysti.

AHA-asiantuntijalle suunnattua henkilösertifiointikoulutusta järjestävät VTT:n hyväksymät oppilaitokset Rateko ja TTS Työtehoseura. 

Rateko

TTS

Työkokemus

AHA-asiantuntijalta edellytetään vanhojen rakennusten tutkimiseen ja/tai korjaamiseen liittyvää työkokemusta vähintään kahden vuoden ajalta sekä vanhojen rakenteiden, Suomessa käytettyjen rakennusmateriaalien sekä asbesti- ja haitta-aineiden ominaisuuksien tuntemusta.

VTT-henkilösertifikaatin hakeminen

Hae VTT-henkilösertifikaattia Omasertifikaatti.fi -verkkopalvelussa. Liitä mukaan todistus valmentavasta koulutuksesta ja näytöstä.  Työkokemus osoitetaan tarvittaessa työtodistuksilla. Rekisteröidy maksutta palvelun käyttäjäksi osoitteessa www.omasertifikaatti.fi.

Palvelussa voit jatkossa toimittaa sertifikaatin ylläpitoon tarvitsemasi dokumentit ja todistukset, päivittää omia tietoja ja maksaa vuosimaksun.

Raportointi ja täydennyskoulutus

Sertifikaatin voimassaolo edellyttää mm. raportointia ja osallistumista täydennyskoulutuksiin. Katso asbesti -ja haitta-aineasiantuntijan raportointi -ja täydennyskoulutusvaatimukset

Lue lisää henkilösertifioinnista

Osaamisvaatimukset
Raportointi ja täydennyskoulutus- vaatimukset
Hyvä tietää, kun tilaan toimeksiantoja henkilösertifikaatin haltijalta​
Tietoa ja ohjeita Omasertifikaatti.fi -palvelusta
Tietoa VTT-henkilösertifikaatin hakijalle ja haltijalle
VTT-henkilösertifikaattien maksutavat 

VTT -henkilösertifikaattien hinnat
Henkilösertifikaattikortti
Henkilösertifikaattimerkki
Voimassaolevat henkilösertifikaatit VTT-todistus.fi
VTT-todistus.fi -hakupalvelu
Työkohdepöytäkirjat


Ota yhteyttä
Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Faksi020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

 

 

OTA YHTEYTTÄ

PL 1001, 02044 VTT
Puh. vaihde 020 722 111
Avoinna arkisin 8.00 - 16.30
Faksi 020 722 7001

ASIAKASPALVELU

info@vtt.fi
Puh. 020 722 7070
Faksi 020 722 7001
Avoinna 9.00 - 11.00 ja
12.00 - 15.00